Ethiopië, officieel de Federale Democratische Republiek Ethiopië, is een land in de Hoorn van Afrika. Dit is een gebied in het oosten van het continent. Het grenst aan Eritrea, Djibouti, Somalië, Kenia, Soedan en Zuid-Soedan. Het land heeft meer dan 90 miljoen inwoners en er zijn 89 talen te vinden, waarvan er 87 nog daadwerkelijk gesproken worden.
De officiële taal is het Amhaars. Deze taal heeft een eigen schrift, het Ge’ez. Ondanks dat het Amhaars de officiële taal is, is dit niet de meest gesproken taal. Dat is namelijk het Oromo, dat tussen de 25 en 30 duizend mensen in Ethiopië gesproken wordt.
Europese talen worden in Ethiopië er maar weinig gesproken door het in het verleden beperkte contact met kolonisten. Het land is namelijk nooit echt helemaal gekoloniseerd geweest, al is dat vaak wel een punt van controverse (bronnen: Wikipedia en Ethnologue).



Artikelen over Ethiopië

Lees meer over het artikel Moedertaalonderwijs in Ethiopië: meer mogelijkheden voor minderheden
In je moedertaal leer je meer!

Moedertaalonderwijs in Ethiopië: meer mogelijkheden voor minderheden

Vandaag is het internationale moedertaaldag! In Ethiopië hebben Amhaarse sprekers de volgende omschrijving voor het begrip moedertaal: አፍ የፈታበት ቋንቋ af yefettabbet qwanqwa ‘de taal die je mond heeft geopend’. Waar denk je aan bij zo’n vertaling? Mijn gedachten gaan gelijk naar een klaslokaal met jonge kinderen. Zodra de leraar een vraag…

Reacties uitgeschakeld voor Moedertaalonderwijs in Ethiopië: meer mogelijkheden voor minderheden

Werkwoordparen in Afrikaanse talen

Deze maand vond de tiende editie van het Wereldcongres van Afrikaanse Taalkunde plaats. WOCAL is een driejaarlijks congres dat afwisselend op het Afrikaanse continent en elders plaatsvindt. Na Kameroen (2012), Japan (2015) en Marokko (2018) was nu Nederland aan de beurt om het te organiseren, en specifiek de afdeling Talen & Culturen van Afrika…

Reacties uitgeschakeld voor Werkwoordparen in Afrikaanse talen

Interview: Azeb Amha

In deze nieuwe serie interviewt Pieter Muysken prominente Afrikaanse taalwetenschappers die in het Nederlandse taalgebied werken. Deel 1: dr. Azeb Amha (Universiteit Leiden). [1] Waar komt je belangstelling voor taal vandaan en hoe oud was je toen je wist dat iets met taal wilde gaan doen? "Ik ben opgegroeid in Wolaitta Soddo…

Reacties uitgeschakeld voor Interview: Azeb Amha

Reggae – De stem van Afrika

No woman no cry, Could you be loved, Get up stand up… Titels die iedereen zal associëren met reggae en ‘the King of Reggae’ Bob Marley. Maar al is Marley dood, reggae is nog springlevend. Niet alleen op Jamaica, maar ook in Afrika. Waar komt reggae nu echt vandaan? En wat is de impact van dit genre op de bevolking van Afrika?

Reacties uitgeschakeld voor Reggae – De stem van Afrika

Einde

Geen berichten meer te vinden