Stemmen van Afrika heeft in samenwerking met het ICLON een lespakket ontwikkeld voor groep 7/8 van de basisschool en klas 1/2 van de middelbare school. Met dit lespakket maken de leerlingen in 6 lessen kennis met Afrikaanse talen en mogen ze zelf een onderzoek doen!

Door middel van verschillende opdrachten in het werkboek leren leerlingen onder andere over Afrikaanse kliktalen, geheimtalen en drumtalen. Wist je bijvoorbeeld dat er talen zijn die lettergrepen omdraaien om een geheimtaal te maken? In het Swahili is het woord voor ‘koe’ namelijk ng’ombe maar in de geheimtaal Kinyume zou je mbengo zeggen – de lettergrepen staan achterstevoren! Daarnaast doen de leerlingen zelf een klein onderzoek met behulp van de onderzoekscyclus. Dit onderzoek zetten zij zelf op, waarna ze het uitvoeren en presenteren aan de klas. Bij de onderzoeken die de leerlingen zelf uitvoeren kan gekozen worden voor onderzoeken die redelijk eenvoudig van opzet zijn en onderzoekjes voor echte taalpuzzelaars. Meer informatie vind je hier.

Het lespakket kan eenvoudig aangevraagd worden via het online formulier. Aan de lespakketten zijn geen kosten verbonden; het enige wat nodig is om te kunnen aanvragen, is een BRIN-nummer.