Iedereen kent de Grote Vijf — de vijf dieren die elke safariganger gezien moet hebben — maar slechts weinig mensen kunnen vijf Afrikaanse talen opnoemen. En dat terwijl er tweeduizend zijn! Afrika herbergt een enorme verscheidenheid aan talen en culturen. Deze website wil mensen kennis laten maken met stemmen van Afrika in woord, beeld en geluid.

Mark Dingemanse spreekt op het Drongofestival (foto: <a href=
Mark Dingemanse spreekt op het Drongofestival (foto: Drongofestival)

Europa en Afrika hebben een gedeeld verleden en een gemeenschappelijke toekomst. Er zijn veel mensen van Europese afkomst in Afrika en het Caraïbisch gebied, en het aantal mensen in Europa van Afrikaanse oorsprong neemt toe. Met dit project worden de stemmen van Afrika voor een Nederlandstalig publiek beschikbaar gemaakt. De stemmen staan niet op zich maar vertellen verhalen en delen levensgeschiedenissen.

Stemmen van Afrika is een platform voor informatie over Afrika. De website biedt informatie over orale literatuur, taalfamilies, mengtalen, talen van initiatie, jeugdtalen, talen van Europese oorsprong gesproken in Afrika, gebaren en gebarentalen, muziek, enzovoort.

 

Voorgaande activiteiten

Presentaties
Stemmen van Afrika is op 28 september 2013 officieel gelanceerd op het Drongofestival. In het Theater van ‘t Woord spraken Mark Dingemanse en Pieter Muysken over taaldiversiteit in Afrika en in het Caribisch gebied. De film Verborgen Boodschappen in Taal ging in première. Het Gospelfabriek projectkoor liet muziek horen uit de Surinaamse en Antilliaanse cultuur waarin Afrikaanse sporen en verborgen betekenissen te beluisteren zijn. En de website werd onthuld en toegelicht door Pieter Muysken. Webredacteur Tineke Dijkstra was de hele dag aanwezig met een interactieve LAB-presentatie van de website. De bezoekers konden daarbij een quiz doen over Afrikaanse talen. Beluister hieronder een interview met oprichter Pieter Muysken over deze dag dat werd uitgezonden door FunX.

Film: Verborgen Boodschappen in Taal
Wat communiceren wij allemaal via taal? Soms meer dan je in eerste instantie zou denken. Iedere taal bezit talloze spreekwoorden, metaforen en symbolen waarin de geschiedenis en de tradities van een volk of groep weerklinken. Het zijn soms cryptische uitdrukkingen, verborgen codes en dubbele boodschappen, die alleen duidelijk zijn voor leden van een groep of volk met een gedeelde geschiedenis of leefwijze.  Denk hierbij aan verhulde politieke standpunten in liederen en gedichten, codetaal bij jongeren,  geheimtaal of een eigen taal waarmee mensen in onderdrukking met elkaar communiceren, ingewijde taal binnen een sekte. De compilatiefilm Verborgen Boodschappen in Taal laat je kennis maken met diverse vormen van bedekte communicatie in diverse taalgebieden in Afrika, het Caribisch gebied en Nederland.

Verborgen Boodschappen in Taal werd voor Stemmen van Afrika gemaakt door antropologe/ filmmaker Miranda van der Spek. Voor meer informatie, neem contact op met de Taalstudio: info@taalstudio.nl, of telefonisch: 020-5285077.

Op 30 maart gaf Pieter Muysken een inleidend “college” en een presentatie over de website in de reeks Museum Colleges van het Afrika Museum in Berg en Dal. Ondanks het mooie weer waren er vrij veel mensen. De film Verborgen Boodschappen van Miranda van der Spek trok veel aandacht, en bleek goed aan te sluiten bij de prachtige collectie van het museum zelf. Pieter Muysken nodigde het publiek uit om zelf ook bijdrages te gaan leveren aan de website Stemmen van Afrika.

Sponsor

Het project Stemmen van Afrika is tot stand gekomen dankzij een subside van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen aan aanvragers Pieter Muysken en Maarten Mous.

Logo KNAW 1