Reggae – De stem van Afrika

No woman no cry, Could you be loved, Get up stand up… Titels die iedereen zal associëren met reggae en ‘the King of Reggae’ Bob Marley. Maar al is Marley dood, reggae is nog springlevend. Niet alleen op Jamaica, maar ook in Afrika. Waar komt reggae nu echt vandaan? En wat is de impact van dit genre op de bevolking van Afrika?

Reggae is in de jaren ’70 ontstaan uit de muziekstijlen ska en rocksteady. Het oudste type van reggae, nu rootsreggae genoemd, was vooral populair in Jamaica. Tegenwoordig vind je reggae overal; van Europa tot in het Caribisch gebied. Maar waar het volgens de kenners echt thuishoort, is in ‘moederland’ Afrika. Dit is ontstaan in de jaren ’90, toen aanhangers van de Rastafari beweging (het ‘reggae-geloof’), keizer Haile Selassie van Ethiopië zagen als de reïncarnatie van Jezus.

Ook de teksten van veel reggaenummers leggen direct de link met Afrika. De artiesten gebruiken vaak verhalen over de jarenlange kolonisaties en slavernij van vele landen in Afrika als inspiratiebron. Het afzetten tegen de regering en felle kritiek op de autoriteiten zijn de inspiratiebron van vele bekende artiesten. Dit zorgt voor herkenning bij mensen uit vele delen van Afrika; vandaar dat de muziek daar bijna overal wordt omarmd. Het was Bob Marley die reggae en het Rastafari geloof naar Afrika bracht, en sindsdien is hij hét voorbeeld voor de Afrikaanse jeugd.

Maar wat is de betekenis van reggaemuziek en de herkenbare teksten voor de huidige Afrikanen? Op internet is een legio aan websites te vinden waar mensen laten zien wat de muziek bij hen losmaakt. Zo ook bij een artikel over reggae op de website van de BBC. Een kleine greep uit de reacties: ‘Reggae is ontzettend belangrijk voor ons, aangezien het ervoor zorgt dat wij in opstand komen tegen sociale ongelijkheid’ en ‘Reggae brengt in Afrika altijd een positieve boodschap met zich mee, een boodschap die mensen verenigt, een boodschap die helpt Afrika op te bouwen’.

Hieruit blijkt dat niet alleen de Jamaicaanse, maar ook de Afrikaanse bevolking zich in grote mate identificeert met reggae. Een muziekstijl die ervoor zorgt dat mensen zich verbonden voelen en voor zichzelf op durven komen: een mooier middel bestaat er niet!

Voor de liefhebbers: zoek eens naar artiesten als ‘Alpha Blondy’ (Ivoorkust), ‘Majek Fashek’ (Nigeria) en ‘Lucky Dube’ (Zuid-Afrika) en laat je verrassen door het heerlijke ritme en de inspirerende teksten!

http://www.youtube.com/watch?v=wooG5KI2xTM

Bronnen