Praatjes vullen wèl gaatjes in Somalië
Over wat juiste communicatie kan betekenen voor de Somalische gezondheidszorg.
Somalië, officieel de Federale Republiek Somalië, is een land in de Hoorn van Afrika dat grenst aan Djibouti, Ethiopië en Kenia. Het land heeft ruim 8 miljoen inwoners. Van de 13 talen die hier gesproken worden, zijn er drie nationale talen: het Somalisch, het Standaard Arabisch en Engels. Omdat Somalië op allerlei niveaus verbonden is met de Arabische Wereld, zie je dit op allerlei vlakken terug: zo ook in de taal. Tijdens de koloniale periode werd het land opgedeeld geweest in drie delen: Frans Somaliland, Italiaans Somaliland en Brits Somaliland. De laatste twee vormen het huidige Somalië. Frans Somaliland is het land Djibouti geworden. Hierdoor kun je in het huidige Somalië ook Italiaans tegenkomen (bronnen: Wikipedia en Ethnologue).
Over wat juiste communicatie kan betekenen voor de Somalische gezondheidszorg.
Voor Somali’s is publiek spreken erg belangrijk. Naast de veelvoorkomende poëzie is humor ook van groot belang, voornamelijk vanwege de verbinding die het tussen de mensen doet ontstaan. Humor is ‘laughter made from pain, not pain inflicted by laughter’.
In Somalië is het al sinds jaar en dag erg onrustig. Het land werd ooit gekoloniseerd door Groot-Brittannië en Italië, kreeg te maken met een revolutie en een burgeroorlog en tot op de dag van vandaag zijn er terroristische aanslagen. Hierdoor heeft Somalië al jarenlang geen stabiele regering en is het land…
Somalië komt vaak in het nieuws, maar het Somalisch eigenlijk niet. Afrikaanse landen worden geassocieerd met woorden als oorlog, armoede en vluchtelingen. Dit geldt ook voor het Afrikaanse land Somalië. De laatste jaren is dit land vaak negatief in het nieuws geweest met o.a. verhalen over piraterij. Is Somalië een land waar alleen maar negatieve verhalen over te vertellen zijn of kent het ook nog positieve, minder besproken kanten?