Je bekijkt nu Stemmen van Afrika wint de LOT Populariseringsprijs 2024!
Golden trophy with five stars on yellow background

Stemmen van Afrika wint de LOT Populariseringsprijs 2024!

Stemmen van Afrika heeft de LOT Popularisingsprijs gewonnen! Deze prijs wordt elk jaar uitgeloofd door de Landelijke Onderzoeksschool Taalwetenschap aan een wetenschapscommunicatieproject op het gebied van de taalkunde. Op het Taalgala mochten Jenneke van der Wal en Maarten Mous namens het hele team de prijs in ontvangst nemen. De jury roemde het brede bereik, het lespakket en de escape game, waarmee iedereen spelenderwijs meer te weten kan komen over Afrikaanse talen.

Het lespakket werd ontwikkeld voor groep 7/8 van de basisschool en klas 1/2 van de middelbare school. In dit lespakket maken leerlingen in 6 lessen kennis met Afrikaanse talen en mogen ze zelf een onderzoek doen. De materialen werden samengesteld door Maarten Mous, Hilde Gunnink, Iris Kruijsdijk en Hanny Gijsman in samenwerking met Wetenschapsknooppunt Leiden. De escapegame is ontwikkeld voor middelbare scholieren en iedereen die houdt van spelen met taal. Met elk van de vijf puzzels verdient de speler een letter, waarmee uiteindelijk een woord gevormd kan worden als antwoord op een raadsel. De escapegamewerd bedacht en ontwikkeld door Laura Minderaa, Jenneke van der Wal en Anders Lind. Het lespakket en de escapegame borduren voort op thema’s waar je op Stemmen van Afrika meer over kunt lezen: van begroetingen tot raadsels en van kliktalen tot plakkerige grammatica.

Stemmen van Afrika begon iets meer dan 10 jaar geleden dankzij ondersteuning van de KNAW. Over de jaren hebben we het project steeds kunnen uitbouwen en vernieuwen met inhoud en creatieve inbreng van allerlei mensen. We zijn heel blij met de waardering die spreekt uit deze prijs, en gebruiken het prijsgeld om verder te werken aan taalprofielen: informatie over de meest gesproken Afrikaanse, Surinaamse en Caribisch Nederlandse talen in Nederland.

Een schip vol woorden

Vorig jaar werd de LOT Populariseringsprijs overigens uitgeloofd aan ons zusterproject Een schip vol woorden, en werd een reizende tentoonstelling gerealiseerd waarin de koloniale geschiedenis van Nederland aan het licht komt:

Een schip vol woorden bekijkt die geschiedenis door de lens van het Sranantongo, de toonaangevende taal van Suriname. Ontelbare schepen landden er. Hun dek en kajuit vol kolonisators, handelaars en missionarissen, hun ruim vol tot slaaf gemaakten en ‘contract’-arbeiders. Wilde je er overleven, dan moest je met elkaar leren praten – in eigen en andermans woorden.