Marokko, officieel het Koninkrijk Marokko, is een land in Noord-Afrika aan de kust van de Middellandse zee, de Straat van Gibraltar en de Atlantische oceaan. Het grenst aan Algerije en de Westelijke Sahara. Het land heeft bijna 30 miljoen inwoners die 13 talen spreken.
De officiële taal van Marokko is het standaard Arabisch. De meest gesproken taal is een dialect hiervan, het Marokkaans-Arabisch. Daarnaast nemen Berbertalen en ook het Frans nog een belangrijke rol in (bronnen: Wikipedia en Ethnologue)Artikelen over Marokko

Het Ghomara Berber – of Arabisch?

Het Ghomara Berber (door de sprekers zelf ššelḥa genoemd) is een opmerkelijke taal die door een klein aantal mensen wordt gesproken in het noord-westen van Marokko. De taal verschilt sterk van het naburige Riffijns Berber. Bovendien is de grammatica enorm door het omringende Arabisch beïnvloed wat tot opvallende taalverandering heeft geleid.

Reacties uitgeschakeld voor Het Ghomara Berber – of Arabisch?

Meertalig Marokko: vloek of zegen?

De gemiddelde Nederlander beheerst, behalve zijn moedertaal, maar weinig talen vloeiend. Als moedertaalspreker van het Nederlands kun je het je dus nauwelijks voorstellen: over de hele wereld bestaan meer dan zesduizend talen, verspreid over tweehonderd landen. Gemiddeld worden per land dus maar liefst dertig talen gesproken. Het aantal talen dat je als Nederlanders spreekt, is hier niets bij. Van de ruim zesduizend talen worden er een aantal maar door een paar duizend mensen gesproken. Ook bestaan er landen waar meerdere officiële talen in de wet zijn vastgelegd. Vooral in Afrika is dit het geval.

Reacties uitgeschakeld voor Meertalig Marokko: vloek of zegen?

Einde

Geen berichten meer te vinden