Ntjam Rosie is een singer-songwriter geboren in Kameroen die in haar jeugd naar Nederland is gekomen. In 2021 verscheen haar album Home Cooking. Een prachtig album dat tot stand kwam in haar eigen huis tijdens de pandemie. Op dit album zingt Ntjam Rosie niet alleen in het Engels, maar ook in het Boeloe. Dit is een taal die in Kameroen wordt gesproken en een van de talen waarmee ze opgroeide, naast het Frans en later het Nederlands. De nummers waarin Ntjam in het Boeloe zingt zijn tot stand gekomen met behulp van de kunde van haar familie. Door het album heen klinkt bijvoorbeeld een opname van haar grootmoeder waarin ze in het Boeloe vertelt hoe ze op de naam van Ntjam gekomen zijn. Met Stemmen van Afrika praat Ntjam Rosie onder andere over de rol die taal in haar leven speelt, haar achtergrond in muziek, de totstandkoming van Home Cooking en wat haar inspireert.
In Afrika is het heel normaal om van jongs af aan meerdere talen te spreken, net zoals Ntjam dat doet. In Kameroen zijn het Engels en Frans officiële talen, maar daarnaast worden er nog bijna 300 talen gesproken, waaronder het Boeloe. Dit is een taal die door meer dan een miljoen mensen gesproken wordt, vooral in het zuiden van Kameroen.
Boeloe spreekt ze vooral met haar familie in Kameroen. Dit betekent dat ze het in haar dagelijks leven in Nederland niet zo veel gebruikt en soms niet weet hoe je iets het best in het Boeloe kunt uitdrukken. Daarom heeft ze ook met haar familie overlegd hoe je bepaalde dingen in het Boeloe zegt. En in welke situatie ze welke taal gebruikt?
In haar eerdere albums zong ze vooral in Europese talen. Ze heeft nu een album uitgebracht waarin ze onder andere in het Boeloe zingt. Taal speelt dan ook een grote rol in haar leven; haar stem is haar instrument.
Kijk hier het volledige interview van Ntjam op YouTube.
Luister naar Home Cooking op Spotify. Wil je meer zien en horen van Ntjam? Neem dan een kijkje bij haar Instagram, Spotify kanaal, YouTube pagina, Facebook, Twitter of website.
Als je geïnteresseerd bent in de taalsituatie in Kameroen, dan kun je hier ook verder lezen over de rol van het Frans en Engels in het land en de taalstrijd in het land.
Met dank aan Anne & Max (Korte Hoogstraat, Rotterdam) voor de locatie van het interview en Lalafamilia voor het muziekfragment onder de vragen. Het interview is door Iris Kruijsdijk en Nina van der Vlugt opgenomen als onderdeel van hun stage bij Stemmen van Afrika.