Je bekijkt nu De slang van Gauteng: Yo was’sup bra?
By: jit bag

De slang van Gauteng: Yo was’sup bra?

De taal die de gekleurde jeugd van Gauteng, één van de provincies van Zuid-Afrika dat voornamelijk het stedelijkgebied van Johannesburg omvat, spreekt is een soort Engels waarin ook invloeden van andere Afrikaanse talen voorkomen, zoals het Zulu, Afrikaans en Setswana. Met hulp van bronnen als films, video’s, muziek en televisieprogramma’s zijn de jongeren geïnspireerd geraakt door het taalgebruik van gekleurde Amerikanen en hebben elementen daarvan toegepast in hun eigen ‘slang’. De zin “Saw this cool pair of shoes, real tight” (“Ik heb een mooi paar schoenen gezien, erg elegant”) is een voorbeeld. Ook de volgende Engelse woorden uit Amerika zijn kenmerkend voor het ‘slang’: y’all, homey, was’sup en nigga.

Zoals genoemd hebben ook andere Afrikaanse talen invloed op het ‘slang’, omdat Gauteng meertalig is. Deze provincie is een mengpot van diverse culturen en alle elf officiële talen van Zuid-Afrika worden er gesproken. Naast deze officiële talen worden er ook nog enkele niet-standaardtalen gesproken, waaronder de Tsotsitaal en het Is’camtho. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het merendeel van de inwoners van Gauteng twee- of meertalig is. Wat heeft deze meertaligheid nu te maken met het gebruik van slang door de gekleurde jeugd van Gauteng? Best veel, aangezien het gebruik van slang door jongeren een reactie is op de diversiteit van talen in het meertalige Gauteng, een manifestatie van hun veelzijdige identiteiten als trendy, jonge Zuid-Afrikanen die zich met gemak van de ene identiteit naar de andere bewegen.

Wat zijn de functies van het slang? Eén functie is het creëren van een leuk en grappig effect. Zo verwijst cheese-boy/cheese-girl naar een rijk jong persoon, omdat alleen personen die rijk zijn een broodje met kaas op school zouden kunnen kopen. Een andere, populaire functie van het slang zijn lexicale creativiteit en innovatie. De nieuwe term chillax (doe het rustig aan) is bijvoorbeeld ontstaan door het samenvoegen van chill (cool, stoer) en relax (ontspan). Ook de term thul’ax (wees stil en concentreer je) is ontstaan door het samenvoegen van twee termen, namelijk thula (uit het Zulu: wees stil) en relax (ontspan). Andere functies zijn het reguleren van interactie, bijvoorbeeld het gebruik van specifieke woorden om te groeten en afscheid te nemen, en het markeren van de groepsidentiteit.

Ben je nieuwsgierig geworden? Neem dan eens een kijkje op The Online Slang Dictionary. Op deze website zijn honderden woorden te vinden die kenmerkend zijn voor het ‘slang’ van het Engels en Amerikaans.