Lukoki terug naar zijn roots in Congo

Jody Lukoki wordt dit seizoen door Ajax verhuurd aan Cambuur Leeuwarden. De twintigjarige aanvaller legde in zijn leven een lange route af voordat hij in het hoge noorden van Nederland terechtkwam. Zijn verhaal begon in 1992, te Congo.

Op 15 november 1992 werd Jody samen met zijn tweelingbroer Madjer geboren in Kindu, de hoofdstad van de provincie Maniema. In Kindu woonden destijds ongeveer honderdduizend mensen en Congo werd toen nog Zaïre genoemd. De voormalig Belgische kolonie bevond zich rond de geboorte van de broertjes Lukoki in een oorlog, waardoor de ouders kort na de geboorte van de tweeling besloten het gezin naar Europa te verplaatsen.

Jody begon met voetballen in de wijk Bos en Lommer, te Amsterdam. Op zijn tiende werd hij daar lid van VVA de Spartaan. Vervolgens belandde de rappe aanvaller via het Haarlemse Young Boys (dat eind 2012 failliet werd verklaard) bij Ajax en nu dus Cambuur Leeuwarden. Bijna elf jaar nadat Jody het Afrikaanse vasteland verliet, wil de voetballer er nu terugkeren. “Ik ben van plan om volgend jaar op vakantie naar Congo te gaan”, steekt Lukoki vanaf Friese bodem van wal in gesprek met Stemmen van Afrika.

“Ik ben niet meer in Congo geweest sinds mijn geboorte. Mijn ouders gaan er nog wel elk jaar naar toe”, vertelt de jonge voetballer enthousiast. “Ik weet bijna niks van het turbulente verleden van het land en dat vind ik wel jammer. Ik wil terug naar mijn roots! Ik ben dan ook van plan om er voornamelijk familie te gaan bezoeken en het land te gaan verkennen.”

Ondanks het feit dat Lukoki weinig van de geschiedenis van Congo afweet, voelt de voetballer duidelijk een connectie met zijn geboorteland. “Ik heb een sterke band met Congo”, stelt hij onomwonden. “Ik kan ook Congolees [Lingala] spreken. Mijn achternaam betekent bijvoorbeeld ‘wegtrekken’. ‘Mbote’ is een groet. En misschien nog wel belangrijker: ‘Nazo kende ko beta balle’. Dat betekent: ‘Ik ga voetballen’.”

Dat voetballen moet Lukoki dit jaar zeker doen. De vleugelspits heeft een jaar de tijd om bij Cambuur Leeuwarden te laten zien wat hij in huis heeft. Lukoki is goed begonnen in Friese dienst en als het allemaal meezit, hoort hij in de zomer dat hij bij Ajax mag blijven. “Dan zal de reis naar Congo vervolgens een extra mooie beloning zijn”, aldus Lukoki.