Je bekijkt nu Kofi Atta Annan
By: bayerberg

Kofi Atta Annan

Kofi Annan is over de hele wereld bekend als de man die van 1997 tot 2007 secretaris-generaal van de Verenigde Naties was. Hij staat bekend als de man die de Nobelprijs voor de Vrede heeft gekregen, maar ook als de man die zwaar onder vuur kwam te liggen na de slachtingen in Rwanda en Srebrenica. Maar hij heeft ongetwijfeld veel betekend voor de wereldvrede. Wat niet veel mensen weten is dat Kofi Annan geboren is in Ghana, een land dat pas sinds 1957 onafhankelijk is van Engeland en sindsdien veel politieke en economische problemen kent.

Kofi Atta Annan werd geboren op 8 April 1938 in de Ghanese stad Kumasi. Zijn vader was de chief van het Fantevolk, een vooraanstaand man dus. Later werd zijn vader gekozen tot gouverneur van de provincie Ashanti. Kofi studeerde in Ghana aan een lokale universiteit, de Kumasi University of Sience and Technology en zoals vele hoog opgeleide jonge Ghanezen vertrok Kofi Annan naar het buitenland om verder te studeren. Hij vertrok naar de VS en studeerde daar af in economie. Hierna ging hij naar Genève in Frankrijk om daar verder te studeren in de economie. Na ook hier afgestudeerd te zijn kreeg hij een baan aangeboden bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), waar hij wist op te klimmen van administratief medewerker tot een baan bij de directie. In 1993 wist hij een prominente baan bij de VN te veroveren en werd hij een bekend gezicht binnen de organisatie: hij kreeg de leiding over vredesoperaties. Hij zette zich volledig in voor deze baan en maakte zich hard voor de, daarvoor vaak genegeerde, conflicten in Afrika. In 1996 werd Annan gekozen tot secretaris-generaal van de VN, waar hij 1 januari 1997 begon. Hij was de eerste zwarte secretaris-generaal van de VN, een zware baan waar hij zich inzette voor vele ontwikkelingen over de hele wereld. Zo vocht hij, in de figuurlijke zin van het woord, voor vrede, vrouwenrechten, tegen de aids/HIV epidemie, tegen het internationale terrorisme en tegen schending van mensenrechten.

In een interview werd hem gevraagd of hij zijn baan als secretaris-generaal leuk vond. Zijn antwoord hierop was: ‘How can it be fun? Let me say it’s been a rather challenging three or four years. Before I took this job I had privacy, I had a private life. That is gone now, and that’s very difficult. (…..) It’s been frustrating, it’s been exciting, it’s been challenging, it’s difficult to turn off. (…..) Somebody has to do it, and it’s my lot. I’m trying to do my best.’

De jongen, geboren in een vooraanstaande Ghanese familie, binnen een land waar de wereld niet op lette, werd een man waar alle ogen van de wereld op gericht waren. En hij doet, naar eigen zeggen, zijn best er het beste van te maken.