Tsotsitalen, ook wel Flaai Taal of Fly Taal genoemd, zijn mengtalen die vooral worden gesproken in de townships van de provincie Gauteng in Zuid-Afrika, zoals Soweto. Daarnaast worden ze ook gesproken in andere agglomeraties in Zuid-Afrika. Tsotsi is een woord uit de slang van de taal Sesotho en betekent “bruut” of “rover” en taal komt uit het Afrikaans.
Een tsotsitaal bestaat uit de grammatica van een of meerdere talen, waaraan aspecten van andere talen of verzonnen door de gemeenschap, toegevoegd worden. Tsotsitalen gebruiken veel woorden uit het Afrikaans, Engels en Bantoetalen.
Rond 1930 werden deze talen gecreoliseerd, maar sinds 1980 zijn er alleen nog tweede taalsprekers van deze taal. Exacte cijfers van het aantal sprekers zijn er niet, maar het gaat hier zeker om honderdduizenden sprekers (bron: Wikipedia en Ethnologue).


Artikelen over Tsotsitaal



Lees meer over het artikel Wie is de mol, en wat spreekt ‘ie in Zuid-Afrika? (deel 2)
Cape Town City Hall - foto door Martie Swart

Wie is de mol, en wat spreekt ‘ie in Zuid-Afrika? (deel 2)

Zoals er tijdens Wie is de Mol? al werd verteld, kent Zuid-Afrika veel officiële talen: elf. Maar wist je dat er in het land nog veel meer onofficiële talen gesproken worden? Dit is eigenlijk het geval in de meeste landen. In Nederland hebben we bijvoorbeeld als officiële talen het Nederlands en Nederlandse…

Reacties uitgeschakeld voor Wie is de mol, en wat spreekt ‘ie in Zuid-Afrika? (deel 2)

Hoe noem je iemand in de Tsotsitaal?

De Tsotsitaal kent distinctieve en soms ironische benamingen voor de blanke bovenlaag van de bevolking. Zuid-Afrika kent een enorme verscheidenheid aan talen en dialecten. Naast de 11 officiële talen die het land kent komen in verschillende regio’s van het land dialecten voor die soms door slechts enkele leden van een groep of soms…

Reacties uitgeschakeld voor Hoe noem je iemand in de Tsotsitaal?

De slang van Gauteng: Yo was’sup bra?

De gekleurde jeugd van Gauteng, de belangrijkste economische provincie van Zuid-Afrika, spreekt een bijzonder taaltje. Zij spreken namelijk het zogenaamde ‘slang’: een variatie binnen een taal die in het bijzonder kenmerkend is voor jongeren. Het ‘slang’ geeft de gekleurde jongeren in Gauteng de mogelijkheid om te reageren op de diversiteit van talen in het multiculturele, meertalige Gauteng.

Reacties uitgeschakeld voor De slang van Gauteng: Yo was’sup bra?

Einde

Geen berichten meer te vinden