Het Swahili, ook wel Kiswahili genoemd, is een Bantoetaal en daarmee lid van de Niger-Congo taalfamilie. Het is de moedertaal van de etnische groep Swahili. Het wordt als officiële taal gesproken in Kenia, Tanzania, Oeganda, op de Comoren en in de Afrikaanse Unie. Daarnaast wordt het ook gesproken in Burundi, Rwanda, Congo-Kinshasa, Malawi en Mozambique.
De taal heeft 50 tot 80 miljoen sprekers, waarvan zo’n 15 miljoen moedertaalsprekers zijn.
Voor het schrijven van het Swahili werd oorspronkelijk het Arabisch alfabet gebruikt. Later hebben Duitse en Britse missionarissen een transcriptie gemaakt naar het Latijns schrift, dat sinds die tijd ook in gebruik genomen is.
Het Swahili is in het westen vooral bekend geworden door de disneyfilm The Lion King, waarin onder andere het zinnetje Hakuna Matata (“geen zorgen”) en de woorden simba (leeuw) en rafiki (vriend) voorkomen (bron: Wikipedia en Ethnologue).


Artikelen over SwahiliMeer dan een straattaal: hoe het Sheng Kenia verovert
Bron: Octopizzo

Meer dan een straattaal: hoe het Sheng Kenia verovert

Jong, dynamisch en verbindend. Dat is het Sheng in een notendop, de jongerentaal die Kenia aan het veroveren is. Over de precieze oorsprong zijn de experts het niet eens, maar…

Reacties uitgeschakeld voor Meer dan een straattaal: hoe het Sheng Kenia verovert

Hali Halisi: rap in Tanzania

Deze Engelstalige documentaire uit 1999 gaat over rap als een nieuw communicatiemiddel voor jongeren in Tanzania. Er wordt gesproken over de onderwerpen en doelen van dit toen opkomende muziekgenre. Verscheidene rappers komen aan het woord, zowel gewoon sprekend als rappend - zowel in het Engels als in het Swahili.

Reacties uitgeschakeld voor Hali Halisi: rap in Tanzania

Nee renachterstevo kengespro laat*

*Een taal achterstevoren gesproken Nee, de titel bevat geen Swahili en nee, het is ook geen nieuwe taal. Het zijn gewoon normale Nederlandse woorden, alleen net iets anders opgeschreven. Waarschijnlijk herkent iedereen dit taalspelletje waarin lettergrepen door elkaar worden gehusseld en jij alleen weet wat het betekent. Ditzelfde taalspelletje is in de Verenigde Republiek Tanzania uitgegroeid tot een waar dialect onder jongeren.

Reacties uitgeschakeld voor Nee renachterstevo kengespro laat*
Stem van het volk: de bijzondere en unieke Tanzaniaanse taalsituatie
By: ctsnow

Stem van het volk: de bijzondere en unieke Tanzaniaanse taalsituatie

Denkend aan Tanzania, komen al snel de woorden “safari”, “Kilimanjaro”, en “savanne” bovendrijven. Het land staat immers bekend om haar prachtige natuur. Een minder bekend feit is het unieke taalbeleid in Tanzania en de rol van het Swahili hierin.

Reacties uitgeschakeld voor Stem van het volk: de bijzondere en unieke Tanzaniaanse taalsituatie

Swahili: de Afrikaans-Arabische mengtaal

Het Swahili, een taal die gesproken wordt aan de oostkust van Afrika, drinkt als het ware uit twee bronnen: Bantoe en Arabisch. Ongeveer 5 miljoen mensen in Oost-Afrika spreken het Swahili als moedertaal; daarnaast zijn er nog zeker 45 miljoen mensen die het als tweede of derde taal spreken. Het Swahili behoort tot de Bantoetalen, een grote groep talen gesproken in het zuidelijke deel van het Afrikaanse continent.

Reacties uitgeschakeld voor Swahili: de Afrikaans-Arabische mengtaal