Het Somali, ook wel Somalisch genoemd, is een Koesjitische taal en behoort daarmee tot de Afro-Aziatische taalfamilie. Er zijn ruim 16 miljoen sprekers van deze taal, waarvan er ruim 8 miljoen uit Somalië komen. De taal is echter wijd verspreid en wordt ook gesproken in Canada, Denemarken, Djibouti, Ethiopië, Finland, Italië, Kenia, Oman, Saoudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, het Verenigd Koninkrijk, Yemen en Zweden. Het is echter alleen een officiële taal in Somalië en buurland Djibouti. In Scandinavië en het Verenigd Koninkrijk wordt deze taal voornamelijk gesproken door Somalische emigranten.
Het Somalisch is sterk beïnvloed door het Arabisch en vice versa. Dit komt door de introductie van de islam in de zevende eeuw. Daarnaast kent het veel leenwoorden uit het Engels en Italiaans door de koloniale tijd, waarin Somalische gebieden veroverd werden door Europese machten.
Het Somalisch heeft lange tijd het Arabische alfabet gebruikt, maar sinds 1972 gebruiken schrijvers van deze taal het Latijns schrift (bronnen: Wikipedia en Ethnologue).


Artikelen over SomaliDe pijn weglachen in Somalië

Voor Somali’s is publiek spreken erg belangrijk. Naast de veelvoorkomende poëzie is humor ook van groot belang, voornamelijk vanwege de verbinding die het tussen de mensen doet ontstaan. Humor is ‘laughter made from pain, not pain inflicted by laughter’.

Reacties uitgeschakeld voor De pijn weglachen in Somalië

Van Engels naar Somalisch en weer terug?

In Somalië is het al sinds jaar en dag erg onrustig. Het land werd ooit gekoloniseerd door Groot-Brittannië en Italië, kreeg te maken met een revolutie en een burgeroorlog en…

Reacties uitgeschakeld voor Van Engels naar Somalisch en weer terug?

Somalië: een land met vele gezichten

Somalië komt vaak in het nieuws, maar het Somalisch eigenlijk niet. Afrikaanse landen worden geassocieerd met woorden als oorlog, armoede en vluchtelingen. Dit geldt ook voor het Afrikaanse land Somalië. De laatste jaren is dit land vaak negatief in het nieuws geweest met o.a. verhalen over piraterij. Is Somalië een land waar alleen maar negatieve verhalen over te vertellen zijn of kent het ook nog positieve, minder besproken kanten?

Reacties uitgeschakeld voor Somalië: een land met vele gezichten