Somali

Het Somali, ook wel Somalisch genoemd, is een Koesjitische taal en behoort daarmee tot de Afro-Aziatische taalfamilie. Er zijn ruim 16 miljoen sprekers van deze taal, waarvan er ruim 8 miljoen uit Somalië komen. De taal is echter wijd verspreid en wordt ook gesproken in Canada, Denemarken, Djibouti, Ethiopië, Finland, Italië, Kenia, Oman, Saoudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, het Verenigd Koninkrijk, Yemen en Zweden. Het is echter alleen een officiële taal in Somalië en buurland Djibouti. In Scandinavië en het Verenigd Koninkrijk wordt deze taal voornamelijk gesproken door Somalische emigranten.
Het Somalisch is sterk beïnvloed door het Arabisch en vice versa. Dit komt door de introductie van de islam in de zevende eeuw. Daarnaast kent het veel leenwoorden uit het Engels en Italiaans door de koloniale tijd, waarin Somalische gebieden veroverd werden door Europese machten.
Het Somalisch heeft lange tijd het Arabische alfabet gebruikt, maar sinds 1972 gebruiken schrijvers van deze taal het Latijns schrift (bronnen: Wikipedia en Ethnologue).

Artikelen over dit onderwerp