Pidgintalen vallen onder de contacttalen. Dit zijn meestal simpele talen die ontstaan wanneer mensen die verschillende talen spreken samenkomen en een gemeenschappelijke taal ontwikkelen. Deze bevatten dus meestal elementen van meerdere talen.
In de meeste gevallen gaat het bij pidgintalen om talen die gesproken worden in voormalige koloniën, waar de taal van de koloniserende macht (bijvoorbeeld Engels of Frans) zich vermengde met de oorspronkelijke taal of talen van het gebied.
Pidgintalen worden gekenmerkt door een eenvoudige woordenschat en relatief weinig syntactische regels. Om zinnen te maken zet men inhoudswoorden achter elkaar, waarbij de volgorde van de woorden eerder bepaald wordt door contextuele factoren dan door grammaticale regels.
Een pidgintaal is altijd een tweede taal. De gebruikers hebben altijd ook nog een moedertaal. Als de volgende generatie(s) echter in deze taal opgevoed worden, kan een pidgintaal zich ontwikkelen tot creooltaal (bron: Wikipedia).


Artikelen over Pidgintalen



Naija: de “nieuwe” taal van Nigeria

In Nigeria worden meer dan 500 verschillende talen gesproken, maar er is maar één officiële taal: het Engels. Echter, een opkomende taal is het Naija. Tegenwoordig is het de meest gesproken lingua franca van Nigeria. Voor 40 tot 75 miljoen Nigerianen is Naija de tweede taal en voor 3 tot 5 miljoen…

Reacties uitgeschakeld voor Naija: de “nieuwe” taal van Nigeria

De slang van Gauteng: Yo was’sup bra?

De gekleurde jeugd van Gauteng, de belangrijkste economische provincie van Zuid-Afrika, spreekt een bijzonder taaltje. Zij spreken namelijk het zogenaamde ‘slang’: een variatie binnen een taal die in het bijzonder kenmerkend is voor jongeren. Het ‘slang’ geeft de gekleurde jongeren in Gauteng de mogelijkheid om te reageren op de diversiteit van talen in het multiculturele, meertalige Gauteng.

Reacties uitgeschakeld voor De slang van Gauteng: Yo was’sup bra?

Einde

Geen berichten meer te vinden