Het Hausa is een Tsjadische taal en valt daardoor onder de Afro-Aziatische taalfamilie. Er zijn ongeveer 39 miljoen sprekers van deze taal, waarvan 24 miljoen deze spreken als moedertaal en 15 miljoen als tweede taal. Hausa is alleen een officiële taal in Nigeria, waar ook de meeste sprekers te vinden zijn. Daarnaast kun je de taal ook vinden in Benin, Burkina Faso, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Congo, Eritrea, Ghana, Niger, Kameroen, Sudan, Togo en Tsjaad.
Het Hausa werd van oorsprong geschreven in het Arabisch alfabet, maar verschijnt in geschreven vorm steeds meer in Latijns schrift (bron: Wikipedia en Ethnologue).


Artikelen over HausaPraten met muziek: drumtaal in Nigeria

Terwijl in de meeste Westerse landen muziek samengaat met geschreven of gesproken tekst, hoeft dit in Afrika niet altijd te gelden. Instrumentele muziek kan een ‘metataal’ kennen, waarmee boodschappen worden overgebracht, bijvoorbeeld via drums of andere instrumenten. Hier kijken we naar de drumtaal van de Hausa in Nigeria, met nadruk op de jongerentaal daarvan.

Reacties uitgeschakeld voor Praten met muziek: drumtaal in Nigeria

De kwesties van vertalen: voorbeelden van het Hausa

Door de verschillen in cultuur die bij een taal horen ontstaan moeilijkheden met vertaling. Wat als je een woord moet vertalen waar je in je eigen taal geen woord voor hebt? We zullen dit probleem proberen te bekijken door te kijken naar de woorden die door de Hausa van Nigeria gebruikt worden voor de concepten gezondheid en welzijn.

Reacties uitgeschakeld voor De kwesties van vertalen: voorbeelden van het Hausa