Een gebarentaal is een taal waarin begrippen en handelingen door middel van gebaren worden weergegeven. Het is een taal met een eigen lexicon en grammatica, die vaak gebruik wordt door een groep mensen die daar behoefte aan heeft: doven.
Veel landen en regio’s kennen hun eigen gebarentaal, die losstaat van de gesproken taal van de horende mensen. Dit geldt ook voor Afrika. Zo zijn er bijvoorbeeld speciale gebarentalen voor het Swahili en Amhaars.
Voor de gebarentalen van Afrika is pas sinds een paar decennia serieuze aandacht, en het onderwijs in en onderzoek naar deze talen is volop in ontwikkeling (bron: Wikipedia).


Artikelen over Gebarentalen



Het dovendorp Adamarobe

In het oosten van Ghana, aan de voet van de Akuapem-bergen, ligt het dorpje Adamarobe. Dit dorp staat bekend als het ‘dovendorp’ vanwege het ongebruikelijk hoge percentage inwoners met erfelijke doofheid. Rond de milleniumwisseling waren meer dan 30 van de ongeveer 1400 inwoners doof (dat is 2% van de bevolking) en in de jaren ’60 was dit zelfs 10 procent. Ondertussen wordt het dorp opgeslokt door de steeds groter wordende hoofdstad Accra, en is het percentage doofheid gezakt naar 1%. Dit percentage ligt veel hoger dan in andere delen van Ghana.

Reacties uitgeschakeld voor Het dovendorp Adamarobe

Einde

Geen berichten meer te vinden