DRONGO-festival: Kirby van der Merwe in gesprek met Adriaan van Dis over zwart, bruin en wit, Zuid-Afrika en de belofte van een multicultitaal

Hoe wit is het Afrikaans? Hoeveel overlevingskansen heeft de vroegere ‘taal van de onderdrukker?’ En wat vinden Afrikaans-sprekenden ervan dat Nederlandse populistische politici weglopen met hun taal? Hierover, en over de schoonheid van het Afrikaans spreekt Adriaan van Dis met Kirby van der Merwe. Van der Merwe is schrijver, beeldend kunstenaar en journalist, en één van de interessantste stemmen uit de Zuid-Afrikaanse kleurlingengemeenschap. Hij brak door met zijn spraakmakende debuutroman Klapperhaar slaap nie stil nie (1999) en schreef honderden essays, artikelen en gedichten.

Ook Pieter Muysken schuift aan. Muyskens is taalwetenschapper en hoogleraar aan de Radboud Universiteit en de Universiteit van Stellenbosch. Hij is gespecialiseerd in meertaligheid, taalverandering en taalcontact en stond in 2013 aan de wieg van ‘Stemmen van Afrika’, een project dat aandacht vraagt voor taaldiversiteit in Afrika en Afrikaanse talen in Nederland.

DRONGO in samenwerking met ZAM (het platform van Afrikaanse vernieuwing) en Stemmen van Afrika. Productie: Bart Luirink.

http://www.drongofestival.nl/events/kirby-van-der-merwe-in-gesprek-met-adriaan-van-dis/

Kaart wordt geladen...

Waar?

2e verdieping centrale OBA
Oosterdokskade 143
, Amsterdam

Wanneer?

27 september 2014 — 1:00 pm - 2:00 pm